08 January 2016

Κιουνεφέ



Απόλυτα ανατολίκο που ξυπνά έντονα συναισθήματα για όσους κατάγονται ή αγαπούν την Πόλη. Το υπέροχο γλύκισμα, φτιαγμένο από τα χεράκια σας, έτοιμο να το απολαύσετε στο σπίτι με την οικογένεια σας ή να το προσφέρεται σε φίλους!!!!




Υλικά
½ κιλό καταΐφι
1 κούπα βούτυρο καθαρισμένο* και λιωμένο
½ κιλό ανθότυρο
1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος
½ κουταλάκι βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο και ψημένο

Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Άτομα: 10-12 Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τη γέμιση. Σ' ένα μπολ λιώστε το ανθότυρο με το πηρούνι κι ανακατέψτε το με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, να γίνει λεία πάστα.

Ξάνετε το καταΐφι και βουτώντας τις παλάμες σας στο βούτυρο, τρίψτε το, να βουτυρωθεί πολύ καλά . Στρώστε το μισό βουτυρωμένο καταϊφι σ' ένα ταψί 40 εκ. κι απλώστε επάνω τη γέμιση.

Καλύψτε το υπόλοιπο καταΐφι, στρώνοντάς το προσεχτικά, να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια. Ψήστε το γλύκισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά το καταΐφι.

Βγάλτε το από το φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι: Βράστε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά, να δέσει ελαφρά, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού. Απλώστε τα φιστίκια στην επιφάνεια του γλυκού, περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, πριν το σερβίρετε, συνοδεύοντάς το με παγωτό καϊμάκι.


* Σημείωση: Καθαρισμένο βούτυρο εννοούμε το βούτυρο που το έχουμε βράσει (σε χαμηλή φωτιά), το έχουμε αφήσει να κρυώσει και έχουμε αφαιρέσει το λίπος που αφήνει επάνω.




No comments: